Главная » 2014 » Апрель » 15 » До свята Великодня
09:51
До свята Великодня

Серед найбільших свят у християн – радісна та урочиста Пасха – Христове Воскресіння. Власне, це свято утверджує основну ідею християнської релігії: як воскрес Христос, так і всі люди колись воскреснуть до нового вічного життя. У давнину Великдень вважався святом бога Сонця Ярила.

Читальний зал центральної бібліотеки ім. Лермонтова з нагоди світлого свята Великодня запрошує відвідати  книжково-ілюстративну виставку

"ВЕЛИКОДНІ МОТИВИ"

Великдень багатий на звичаї, що походять ще з дохристиянських часів, коли народ відзначав свято привітання весни і весняного сонця. Отже, книги першого розділу виставки допоможуть підготуватися до найвеличнішого свята – Христового Воскресіння. Вони розповідять про його релігійний сенс, символіку, українські звичаї та обряди, пов’язані з Великоднім циклом (від початку Великого посту – до Трійці).

За допомогою цих видань відвідувачі бібліотеки дізнаються:

- як традиційно в Україні готувалися до Великого посту і як саме постилися;

- які особливості великопісних та Пасхальних богослужінь;

 - про ікони, без яких здавна не обходиться жодне українське свято.

Святкування Великодня має в Україні надзвичайно багату та своєрідну традицію. Особливого значення набуває у свята стіл, бо їжа часто є обрядовим атрибутом свята. Центральне місце в традиційному великодньому кошику, поряд з паскою, займають крашанки і писанки. Крашанки – це зафарбовані в один колір яйця, якими бавилися під час великодніх забав. Ними розговлялися, а писанка – це розписане в кілька кольорів сире яйце різними символічними знаками.

Отже, у розділі виставки під назвою "Пасхальний стіл" знайдуться книги з цікавими рецептами виготовлення смачної паски, з розпису великодніх писанок, корисні та цікаві поради щодо сервіровки пасхального столу і створення великоднього меню.

Просмотров: 1118 | Добавил: библиотека | Теги: Великдень, виставка, бібліотека. Мелітополь, писанка, паска | Рейтинг: 0.0/0