Главная » 2014 » Март » 19 » "Що ж таке український національний характер? "
14:45
"Що ж таке український національний характер? "
Любіть Україну, як сонце,
любіть,
як вітер, і трави, і води…
В годину щасливу і в радості мить,
любіть у годину негоди.

Володимир Сосюра

18 березня 2014 року співробітники абонементу центральної бібліотеки ім. М. Лермонтова провели історичну годину  на тему "Що ж таке український національний характер? "з членами клубу «Криничка» Територіального центру соціального обслуговування .

 

На зустрічі бібліотекарі та відвідувачі клубу намагалися розкрити особливості українського національного характеру, згадати історичні постаті, які внесли значний вклад в становлення України та у формування національної свідомості її народу.

За майже тисячолітню історію існування українців як нації сфор­мувалися самобутні риси національного характеру, які виокремлю­ють їх із усього слов’янського люду і проявляються у поведінці, спо­собі мислення, у мові, культурі,традиціях, віруваннях, обрядах, у всіх сферах життя і діяльності.

Українці надзвичайно працьовиті, добрі, добродушні, занадто довірливі, надмірно терплячі, щедрі, гостинні й поетичні люди з великим почуттям гумору. Вони великі патріоти своєї землі, мови, культури.

У всіх відношеннях Україна — благодатний край, тому в її історії фактично не було такого періоду, щоб хтось не зазіхав на її терито­рію. І не залишалося нічого іншого мирним від природи землеробам, як брати в руки зброю і відстоювати свої землі від посягань ворогів. Але це були визвольні війни і ніколи — загарбницькі! Керували нашим народом у тяжкі для України часи відвага, патріотизм і безмежна любов до своєї Вітчизни.

В найскладніші моменти боротьби за власну національну ідею, цілісну та соборну країну формувалися особистості, для яких Україна була на першому місці. Ці люди були моральними лідерами, володарями сердець, вони були провідниками суспільства і ввійшли у світову і вітчизняну історію як найвидатніші та найвідоміші українці.

Серед видатних українських керівників були князі (Аскольд і Дір, Олег, Данило Галицький, Володимир Великий, Ярослав Мудрий ), гетьмани (Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Іван Виговський, Пилип Орлик), кошові отамани (Іван Сірко, Іван Брюховецький, Григорій Сагайдачний), правителі ХХ ст.(Михайло Грушевський,  Павло Скоропадський). Висвітленню їх життя була присвячена виставка "Видатні постаті України".


Просмотров: 802 | Добавил: библиотека | Теги: національний характер, видатні постаті | Рейтинг: 0.0/0