Главная » 2014 » Январь » 9 » До 75-річчя утворення Запорізької області
13:45
До 75-річчя утворення Запорізької області

По-справжньому щасливою є та людина, котра знає і шанує своє коріння. Вивчення історії, природи, традицій та культури рідного краю не тільки повертає втрачену пам'ять сучасним поколінням, поєднуючи минуле й сьогодення, а й наповнюють наше життя вірою в майбутнє. Ефективним шляхом формування історичної пам'яті є популяризація краєзнавчих видань бібліотеками. 

До 75-річчя утворення Запорізької області читальний зал ЦГБ ім. М. Лермонтова презентував своїм користувачам пам'ятну вітрину

"Мій запорізький край - степова перлина України". 

…Одна батьківщина  і більш не буває.

Місця, де родилися, завжди святі.

Хто рідну оселю свою забуває,

Той долі не знайде в житті.

М. Бакай "Солов’їна пісня"

 Історична дата утворення Запорізької області - 10 січня 1939 року. Запорізька область складається з 20 сільських районів і 5 міст обласного підпорядкування. Всього в області 14 міст, 22 селища міського типу, 914 сільських населених пунктів, з них 44 селища і 870 сіл.

Перший розділ виставки познайомить читача з виданнями про історію та сучасне життя  міст та селищ Запорізької області ("Історія малої батьківщини: Терпіння, Спаське, Федорівка, Зарічне, Північне, Лугове" (укладник О.Чухраєнко, Л. Жавжаров "Райновка. История и судьбы", М.Єременко, А.Харченко "Чернігівка пам’ятає", А.Кучеренко "Очерки истории Васильевки", А. Алексеев " Терпениада" та інші).

…Спасибі, рідні простори – ниви,

І вам, любисток і мак – видяк,

Я тим багатий, я тим щасливий,

Я тим горджуся, немов юнак…

П. Ребро

Територія області розташована в степовій зоні. 200 років тому це цілинні простори з буйним посухостійким травостоєм та різноманітним тваринним світом. Все це послужило утворенню чорноземів. Ліси в області штучні. Їх площа понад 105 тисяч квадратних гектарів. Є залишки плавневих та байрачних лісів. Посадка штучних лісів датується 1846 роком, з їх появою з’явилися і нові види птахів і звірів. Деякі переселилися самі, а деяких методом переселення завезли до області: лосі, дикі кабани, косулі, єнотовидні собаки, фазани.

Південь нашої області омиває Азовське море. Теплий клімат, велика кількість сонячних днів, лікувальні грязі, та наявність мінеральних вод на узбережжі дають можливість чудового відпочинку та лікування. В морі живе понад 100 видів та підвидів риб. На косах і островах проживає та зустрічається на прольотах велика кількість рідкісних птахів.

Видання другого розділу звернуть увагу на дивовижну природу та пам’ятки Запорізького краю (В. Супруненко "Запорожский край", "Сто чудес Запорожского края", А. Хижняк "Запорізька область", "Запоріжжя туристичне" та ін.).

Твоя Хортиця – скарбниця

України і моя,

Волі – матір і столиця.

Й гордимося ти і я.

 

Ж. Кучмій

Острів Хортиця довжиною 12 км, шириною 2,5 км, його площа складає близько 2,5 тис. га. На думку вчених, він утворився більше 2 мільйонів років тому у результаті геологічного розлому, який відколов частинку Українського кристалічного щита. Природа острова унікальна. На його території поєднуються усі ландшафти України: плавневі ліси та луки, справжні та петрофітні степи, скелясті відшарування гранітів, балки, нагорні діброви, висячі болота, озера.

Книги окремого підрозділу виставки присвячені найбільшому острову не лише на Дніпрі, а на усіх річках Європи – острову Хортиця (Н.Михайлов, Н. Кузьменко "Легенди Хортиці", К.Сушко "Острів Хортиця", "Хортиця открывает тайны", "Наедине с Хортицей" та інші).

Живи і здрастуй, мій краю отчий.

Де хліб – мов сонце, повітря – мед.

Де кожен другий – коваль чи зодчий,

Де кожен третій – в душі поет.

П. Ребро

Запорізька земля подарувала багато славних імен. Серед них поети, митці, художники, композитори. Бібліотека постійно збирає відомості про земляків, які своїм життям, своєю роботою, творчістю збагачували рідну землю.

Отже, наступний розділ виставки присвячений сучасній літературі рідного краю, його пісенному та художньому мистецтву.


Просмотров: 2001 | Добавил: библиотека | Теги: виставка, 75 років, Запорізька область | Рейтинг: 5.0/1