Главная » 2014 » Ноябрь » 21 » Пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні присвячується...
14:47
Пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні присвячується...

Страшне число у нелюдській напрузі

Пропалює світи до глибини

У тридцять три розп’ято Іісуса

У тридцять третім на земному крузі

Розіп'ято мільйони без вини.

І. Проценко

Центральна міська бібліотека не може стояти осторонь болючої теми голодомору в Україні. Щоб більше ніколи не повторилися жахливі події 1932-1933 років, читальний зал пропонує ознайомитися з  матеріалами бібліотечного фонду про Голодомор на виставці «З ПОПЕЛУ ЗАБУТТЯ».

Окрім науково-документальних видань увазі читачів представлені й художні книги відомих письменників про часи Голодомору в Україні. Найґрунтовніше розробили цю тему письменники української діаспори Улас Самчук, Василь Барка, Тодось Осьмачка тощо. 

Глибокий історичний аналіз цієї соціальної катастрофи дається й за кордоном, наприклад, у книзі Р. Конквеста «Жнива скорботи», виданій  в 1993 році.

До найповнішого зібрання автентичних джерел з історії українського голодомору можна віднести видання НАН України «Голодомор 1932-1933 років в Україні: Документи і матеріали» 2007 року видання.

Центральне місце на виставці займає унікальне видання  – «Національна книга пам´яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні», яке складається із загальнонаціонального тому та 18 регіональних томів, які підготовлені в регіонах, що постраждали від Голодомору 1932–1933 років в Україні: Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Луганській, Одеській, Полтавській, Сумській, Харківській, Херсонській, Черкаській, Чернігівській областях та в м. Києві. Це фундаментальна праця, в якій висвітлено причини голодомору та оприлюднено архівні джерела.

 

Один із розділів виставки присвячений хроніці голодоморів і політичних репресій у Запорізькій області.  Архівні документи та свідчення очевидців голоду у нашій області відображені у книзі Ф. Турченка «Голодомор 1932-1933 років на території Запорізької області», а у альманаху «Спокута» опубліковані документи та нариси, які розповідають про нелюдські муки та страждання тисяч запорожців у часи голодомору і про те, як нинішнє суспільство спокутує свій гріх перед жертвами беззаконня. На полиці також знайдуться перші наукові дослідження голодомору у Мелітополі та Мелітопольського району, які були відображені у книзі  В. Тимофєєва «Неоголошена війна» у 1993 році.

Бібліотекарі сподіваються, що виставка сприятиме донесенню об’єктивної інформації про трагічні події української історії 1932-1933 років.

У суботу, 22 листопада, біля пам'ятника жертвам Голодомору 1932-1933 відбудеться мітинг-реквієм з нагоди вшанування пам'яті жертв голодоморів в Україні, у якому візьмуть участь і співробітники центральної бібліотеки м. Мелітополя.

Просмотров: 711 | Добавил: библиотека | Теги: виставка, Мелітополь, голодомор | Рейтинг: 0.0/0