Главная » 2013 » Май » 15 » Виставка «Я перед нею поклонюсь, як перед образом святим».
13:27
Виставка «Я перед нею поклонюсь, як перед образом святим».

У травні в Україні визначаються  декілька шанованих та відомих свят. Але безперечно, День матері та День сім’ї – свята найбільш зворушливі для кожного серця.

Зазвичай це гарні погожі дні. Розквітає природа: від пахощів та пташиного співу бринить свіже, прозоре, наповнене коханням, ніжністю і красою повітря. Хлопці та дівчата починають шукати собі пару, молоді мами допомагають діточкам пізнавати красу природи, люди похилого віку виходять погрітися під теплим сонячним промінням.

Символічно, що День матері і День сім’ї практично збігаються у часі. І справді, неможливо уявити повноцінну родину, де б на чільному і шановному місці не перебувала мати – невтомна трудівниця, завжди жива й надихаюча душа світу – його початок, нескінченність та його безсмертя.

Відзначаючи День матері та Міжнародний день сім’ї у читальному залі центральної бібліотеки була створена книжково-ілюстративна виставка «Я перед нею поклонюсь,як перед образом святим».

Немає місця, кращого за рідний дім.

Цицерон (106-43 до н.е.)

Родина, сім’я - найдорожче для кож­ної людини. «З родини йде життя людини» — го­ворить народна мудрість. Тут людина робить свої найперші кроки, звідси вона виходить у світ. У сім’ї вона навчається любові і добра, у сім’ї вона вчиться шанувати свій рід, свою землю, берегти пам’ять свого роду.

Великий український педагог В.О. Сухомлинський писав: «Важко виразити словами те особливе, світле щось, що народжується в нашій душі, коли ми згадуємо тепло рідного сімейного гнізда. До глибокої старості залишаються в нас якісь сердечні зв’язки з тією родиною, з якої ми вийшли».


Сім'я зіштовхується з унікальними ситуаціями, труднощами й суперечностями. Тому сьогодні, коли економічні негаразди та труднощі торкнулися кожної сім’ї,  сімейне читання повинно знову з’єднати людей, надихнути прекрасні почуття в складні людські відносини, тому тільки спільними зусиллями бібліотеки і сім'ї можна підтримати бажання дітей читати, домогтися, щоб книга стала бажаною і потрібною в кожному домі. Отже, у виданнях, які представлені у першому розділі виставки, висвітлюють різні аспекти виховання молодого покоління. 

І дуже хотілося б, щоб цей день став особливим святом, оскільки українці споконвіків славилися міцним сімейним устроєм, багатодітністю, духовною єдністю поколінь, повагою до батьків та до жінки-матері, гостинністю і працелюбністю. 

В Україні культ матері відомий з правіків.

Мати - це найясніша зоря на небі людини.

Кожна лю­дина: і кожний народ мають свої святині. Завжди створювала затишок і лад у сім’ї жінка, тому і назвали її берегинею сімейного вогнища.

Людям необхідно мати єдиний день на рік, коли всі разом вшановують матір-неньку. Історія цього свята така. У 1910 роді Анна Джервіс з Філадельфії започаткувала День матері. На її клопотання 1914 року Конгрес США встановив нове державне свято - День матері, а пізніше його узаконили ще багато країн. В Європі його почали відзначати після Першої світової війни. Викликано це було, вочевидь, воєнним лихоліттям, через яке постраждали мільйони людей. Війна, з одного боку, призвела до матеріальної деградації, а з іншого - загострила потребу у чистому, шанобливому ставленні до жінки-матері.

В Україні цей день святкують з 1929 року з ініціативи Олени Кісилівської, редактора тижневика «Жіноча доля». Мабуть, не випадково цей день збігається з релігійним святом Жінок-Мироносиць 10 травня. Красиве то було свято. Цього дня у церкві правилися молебні за здоров’я матерів і за упокій померлих. Жінок- матерів вітали квітами, подарунками, а всю хатню роботу виконували діти. Він став святом і родинним, і громадянським. Хто мав живу матір, по­винен був у цей день приколоти до одягу роже­ву квітку. А в кого мама померла - білу. Після 1939 року його замінив Міжнародний жіно­чий день, що прославляв жінку-трудівницю.

І нині в Західній Україні широко відзначаєтеся це свято: влаштовуються виставки, вечори поезії, концерти, конкурси та святкові забави.

Цей день приносить пробудження щирих почуттів у серці кожного.  У цей день діти намагаються зробити приємне своїй матері, обдарувавши її квітами й подарун­ками.

Шанування Матері — один з найсвятіших обов'язків людини і неоплатних боргів дітей. Вона нас зро­стила, виховала, навчила добру, леліяла, любила. Мати прищеплює дитині перші поняття про мораль, навчає її рідної мови! Мати для немовляти є найпершою правдивою Батьківщиною! І як же не відплатити їй пошаною, любов'ю, ласкою і допомогою.

        Ще в колисці немовля 

Слово «мама» вимовля.

Найдорожче в світі слово

Так звучить у рідній мові:

Мати,

Матінка,

Матуся,

                                          Мама,

            Мамочка,

            Мамуся!

            Називаю тебе я.

            Рідна ненечко                     моя!

Скільки пісень, віршів присвячено мамі! Тихим смутком, ніжністю і ласкою, маминим теплом віє від них. Щастя й краса материнства в усі століття оспівувалися кращими художниками і поетами.

Щиро радує нас те, що ми повертаємось до добрих традицій і звичаїв. Україна - це європейська держава. Тому і ми, українці, приєднуємося до європейського Свята матері, щоб благословляти та боготворити жінку-матір України!

Цей розділ виставки знайомить з історією і традиціями відзначення свята, пропонує вірші, оповідання, казки, легенди, пісні та сценарії, присвячені матері.

 На виставці представлені наукові, науково-популярні видання, художня література та публікації  з періодичних  видань, що прославляють жінку-мати, родину, сім'ю.

 


Просмотров: 881 | Добавил: student | Теги: виставка, День Матері, бібліотека, родини | Рейтинг: 0.0/0